dr. Wilhelm Ottó - gyermekgyógyász

Tanácsok nátha és influenza elkerülésére

Tanácsok a nátha és az influenza elkerülésére – hol laknak a kórokozók?

A nátha és az influenza kórokozói sok olyan helyen is megbújnak, ahol nem is gondolnánk. Mit tehetünk, hogy magunk és a családunk egészséges maradjon?– Mivel a nátha cseppfertőzéssel tejed, mindig zsebkendőbe tüsszentsünk, a tüsszentés során kilökődött és baktériumokat vagy vírusokat tartalmazó részecskék sebessége a 160 km/órát is elérheti. Ezek a gyorsan mozgó részecskéket egyméteres sugarú körben belélegezheti bárki, és már meg is kapta a betegséget.
– Számos kórokozó telepszik meg a bevásárlókocsi fogóján, ráadásul a legtöbb kisgyerek ezeket meg is nyalja. Ha ez a fertőzött nyál a kezünkre kerül, könnyen lelhetnek új otthonra a kórokozók.
– A baktériumok és vírusok nagy számban tanyáznak a liftek gombjain is, járványos időben inkább a könyökünkkel nyomjuk meg ezeket. Vagy használjuk a lépcsőt.
– A lakáson belül is számos hely van, amelyet a kórokozók nagyon kedvelnek, ilyenek fertőzöttségi sorrendben a
mosogatószivacs, a konyharuha, a, a mosogató, a mosdókagyló, a vágódeszkák, a konyha padlója, a fürdőszoba padlója, és a WC-ülőke.
– Az őszi járványok idején lehetőleg ne fogjuk meg a mozgólépcső karfáját sem, a nagy forgalmú helyeken ezeket rengetegen megérintik, orrváladék, nyál és vér is található rajtuk.
– Fontos, hogy a munkahelyi kávéscsészénket elmossuk használat előtt, sose lehet tudni, ki használta, és ki hogyan mosogatta el.
– A kórokozók egyik kedvenc helye a munkahelyi íróasztal, 400-szor annyi baktérium található itt, mint egy átlagos WC-ülőkén. Talán itt is a legfertőzöttebb a billentyűzet és a telefonkagyló. Nem árt ezeket időnként fertőtlenítőszerrel lemosni.
– A nyilvános illemhelyek is kiváló búvóhelyei a náthát és influenzát hordozó kórokozóknak, ha tehetjük, használjuk valamelyik szélső fülkét, megfigyelések szerint ugyanis ezeket ritkábban használják az emberek, mint a középsőt. És természetesen mossunk kezet használat után.
– Tanítsuk meg a gyermeket, hogy – bármilyen szép dolog is a jószívűség – ne osztozzék a tízóraiján. Ha innivalót is csomagolunk a gyereknek, hűtsük le éjszakára, mert másnap frissebben tartja a tízórait, ezzel is megelőzhető a kórokozók szaporodása.
– Járványos időkben kerüljük a kézfogást is, mert az egyik főbűnös a nátha és influenza terjesztésében.
– A csókolózás a fokozott nyáltermelés miatt a fogszuvasodás megelőzésére ajánlott ugyan, de a náthát igen gyorsan meg lehet így kapni.
– A repülőutakon is hamar terjednek a kórokozók, bár a légszűrő rendszerek elvileg megakadályozzák azt, hogy a vírus a levegőben terjedjen, elég, ha az előttünk, mögöttünk vagy mellettünk ülő tüsszent vagy köhög egyet.
– Egy New York-i kórházban készült vizsgálat szerint az orvosok nyakkendőjén 8-szor annyi kórokozó tapad meg, mint például a biztonsági személyzetén.
– Óriási forgalma miatt veszélyforrás lehet a metró is, illetve a többi
tömegközlekedési eszközök.
– A kórokozók több mint két órán át életképesek maradnak az olyan felületeken, m int a kilincsek. A legjobb módszer tehát a fertőzés elkerülésére, ha alaposan kezet mosunk WC-használat, étkezés, a szabadban való mUnka vagy játék, a kisállatok simogatása, vagy köhögés, tüsszentés és orrfújás után.

Megjelent: InforMed Hírek 5.; 2007-10-14

 

 

Elérhetőségem

15 sz. Gyermek körzet
Székesfehérvár, Sarló u 25 A.
Tel/fax: 06-22-503-750

email: gyk15.wo@humanszolg.hu

Rendelési idő:

    Hétfő: 15-18-ig

    Kedd: 8-11-ig

    Szerda: 15-18-ig

    Csütörtök: 8-11-ig

    Páros hét péntek: 8-11-ig

    Páratlan hét péntek: 13-16-ig

Egészséges csecsemő tanácsadás:

Hétfőn, szerdán. 12.30-13.30-ig

dr. Wilhelm Ottó - gyermekgyógyász és genetikus
E-mail: gyk15.wo@humanszolg.hu
Telefon: 06 22 503 750